De oorsprong

De oorsprong van de compacte caravan

Jaren 50

Jan Kip bracht in 1954 een nieuwe en unieke kampeerwagen op de markt onder de naam Kuiken. Dit model had een opvallende achterklep die geheel geopend kon worden. Hiermee kreeg je toegang tot een klein gasstel en een wasgelegenheid, dat niet meer was dan een kom in een rek, met daaronder twee waterkannen. De klep fungeerde gelijk als overkapping.
De Kuiken kreeg opvolging in de Krielkip. Dit model had een hefdak, dat bij het openen aan de zijkanten werd omsloten door oranjekleurig doek. De basis van dit ontwerp wordt jaren later gebruikt voor de Kip Kompakt.

Jaren 80

De Kip Kompakt uit 1982 heeft een dak dat scharniert aan de voorzijde. De deur zit aan de achterzijde. De opbouw staat nu op een zogeheten open chassis. Op dat moment een innovatieve ontwikkeling dat stamt uit de vliegtuigindustrie; licht van gewicht gecombineerd met optimale sterkte.

Kip introduceert de Kompakt serie onder de titel ‘minder gewicht, meer mogelijkheden’, waarmee wordt ingespeeld op het grote aantal kleinere auto’s dat op de Nederlandse wegen rijdt.

Behalve met een kleine luifel is de Kip Kompakt uit 1983 (de KK300) ook leverbaar met een grote tent met slaapcabine. Omdat het keukenblok makkelijk verplaatsbaar is, kan er buiten, onder de luifel gekookt worden.

De Kompakt serie is een dusdanig succes, dat in 1984 de KK400, een iets grotere Kompakt wordt geïntroduceerd. Tot eind jaren 80 wordt de Kompakt met de deur achterin gebouwd in Hoogeveen. Daarna is de Kompakt serie alleen nog met de deur aan de zijkant leverbaar.

2009 – 2011

In 2009 wordt voor het 75-jarig bestaan van Kip een Limited Edition ontwikkeld, waarbij men terug grijpt op een eerder gebouwd model. De KK300 krijgt een nieuw leven. 75 Exemplaren worden gebouwd en vinden snel een eigenaar.

In 2011 ontwikkelt Kip in Hoogeveen dit model verder door en krijgt het een nieuwe naam, de Shelter. Het nieuwe karakter van de Shelter spreekt een heel nieuwe doelgroep aan, waarbij bovendien motorrijders, surfers en fietsers worden bediend door de verschillende sportpakketten.

2012 – heden

In 2012 wordt het voor de Shelter, als enige kampeermiddel in de markt, mogelijk om een geheel gepersonaliseerd exterieur te laten maken. Gebruikers kunnen hun eigen ontwerp aanleveren welke individueel op de Shelter wordt geprint.

De Shelter is een succes en in 2014 wordt een tweede uitvoering gebracht, de Shelter Basic. Bij de Shelter Basic is het mogelijk om geheel naar eigen wens de uitrusting samen te stellen door opties toe te voegen en weg te laten.